Північна Корея запустила реактор, що виробляє плутоній для ядерної зброї

Північна Корея запустила легководний реактор

Міжнародне агентство з ядерної енергії повідомило, що Північна Корея ввела в експлуатацію легководний реактор, який може виробляти плутоній для ядерної зброї. Про це на засіданні Ради керуючих повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, Агентство спостерігало збільшення активності на реакторі та виявило сильний відтік води з його системи охолодження. Ці спостереження узгоджувалися з введенням в експлуатацію реактора.

Гроссі заявив, що хоча МАГАТЕ не може підтвердити статус експлуатації установки без доступу до неї, він вважає, що реактор досяг критичної потужності.

Гендиректор МАГАТЕ закликав КНДР повністю виконувати свої зобов'язання згідно з резолюціями Ради Безпеки ООН та співпрацювати з Агентством у повному обсязі.

Міжнародна реакція

Україна засудила спроби Північної Кореї та закликала до посилення тиску на Пхеньян. Міністри закордонних справ країн G7 заявили, що міжнародне співтовариство потребує єдиної та твердої відповіді на ракетні запуски КНДР.

17 грудня Північна Корея запустила балістичну ракету малої дальності, яка пролетіла близько 570 км і впала у Японське море.