Погром у Махачкалі свідчить про втрату контролю - ISW

Відповідь Рамзана Кадирова, глави Чечні, на погром в Дагестані 29 жовтня вказує на те, що російські офіційні особи поступово стурбовані послабленням авторитарного контролю в периферійних регіонах.

Kадиров високо оцінив звинувачення президента РФ Володимира Путіна в спробах Заходу дестабілізувати ситуацію в РФ.

Потім глава Чечні закликав чеченських силовиків затримувати організаторів заворушень або "зробити три попереджувальні постріли в повітря, а четвертий - у голову".

Реакція Кадирова на події в Дагестані свідчить, по-перше, про його стурбованість збереженням своєї непохитної підтримки Путіна, а по-друге, про демонстрацію сили свого авторитарного правління в Чечні. Це показує, що він загрожує насильною відповіддю на можливі майбутні заворушення.

  • 29 жовтня у місті Махачкала РФ відбулася антисемітська акція, під час якої учасники проникли до аеропорту і намагалися потрапити в літак з Тель-Авіва, знаходячи євреїв.
  • У Кремлі звинуватили Захід у провокаціях антисемітських заворушень. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це результат зовнішнього втручання.
  • МЗС РФ заявило, що до антисемітських виступів в Махачкалі причетна Україна. Пізніше російський диктатор Володимир Путін також звинуватив Україну у провокаціях та організації погромів.