Поляки змінили ставлення до українців: як роботодавці сприймають біженців

Компанії в Польщі мають позитивне ставлення до працівників України

У новому дослідженні "Барометр польського ринку праці" від компанії Personnel Service з'ясували, що 78% компаній у Польщі ставляться позитивно або нейтрально до працівників з України. Зокрема, 42% роботодавців висловлюють позитивне ставлення, а 36% - нейтральне. Журналісти пишуть, що деякі українці перебралися до Польщі після початку вторгнення Росії, а інші шукали притулку та роботу.

Українські працівники цінують за швидку адаптацію, працьовитість та вивчення польської мови.

Компанії особливо цінують українців за їх швидку адаптацію (42%), працьовитість (34%) та вивчення польської мови (30%).

За даними дослідження, кожен четвертий роботодавець цінує працівників з України за досвід, а кожен п'ятий - за скромність, позитивну атмосферу та лояльність. Знання української мови цінують менше - тільки 14% роботодавців. Але є й такі компанії (17%), які не вказали жодної причини для цінування робітників з України.

Найкраще ставлення до працівників з України мають середні та великі фірми, при цьому, серед малих фірм цей відсоток трохи нижчий. Якщо говорити про конкретні галузі, то найбільш позитивне ставлення до українців мають фірми з сектору ІТ (56%) та виробничої галузі (50%).

Зростає також негативне ставлення польського суспільства до українців. Щодо року тому, кількість респондентів, які ставляться негативно до українців, збільшилася на 4%. Крім того, понад 40% поляків вважають, що українці є причиною затримки зростання зарплат, а 21% поляків відчувають страх втрати роботи на користь українців.