Польща хоче на 20 років закрити свій агроринок для України

Заступник міністра сільського господарства Польщі, представник правлячої «Громадянської коаліції» Міхал Колодзєйчак вважає, що аграрно-споживчий ринок Польщі необхідно захистити від України. Він пропонує закрити його для українських товарів протягом 20 років після вступу України до ЄС. Про це посадовець розповів у програмі розмовного радіо Rmf24.

Згідно з його заявою, у сільському господарстві України переважають 95 фермерських господарств. «Це холдинги, які володіють половиною сільськогосподарської землі в Україні», - зазначив Колодзєйчак.

Чиновник вважає, що Польща має захищати свої інтереси, «так, як це зробила Німеччина, коли Польща приєдналася до ЄС, і ринок праці для поляків був заморожений на вісім років».

«Сьогодні ми маємо говорити про те, що аграрно-харчові товари з України – як незаготовлені, так і перероблені – не матимуть доступу до Польщі, принаймні, протягом 20 років після вступу України до ЄС», - заявив Міхал Колодзєйчак.

Варто відзначити, що Колодзєйчак раніше був відомим активістом, який захищав інтереси польського села, і очолював аграрний рух «Агроунія». Під час так званої зернової кризи він активно підтримував блокаду експорту українського збіжжя на польський ринок, закликаючи розширити перелік продуктів, імпорт яких з України до Польщі має бути заборонений.

Відомо, що об'єднання польських виробників цукрового буряка звернулося до нового міністра сільського господарства з проханням заборонити імпорт українського цукру до Польщі, оскільки вважають його загрозою для власного бізнесу.

Нагадаємо, що Європейська комісія в сентябрі 2023 року зняла обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п'яти східних країн ЄС, які були введені через скарги місцевих фермерів. Але Польща, Словаччина та Угорщина у відповідь встановили обмеження на український імпорт певних видів продукції.