Помер голос Народного Руху України

Над Україною, високо вгорі, знаходиться лише небо. Але саме це небо, яке нам видно, також належить до України! Так висловився Петро Осадчук, поет, публіцист і політик, який народився в Прикарпатті.

Петро Ількович народився в селі Острівець Городенківського району Івано-Франківської області.

Після закінчення філологічного факультету Одеського державного університету, він викладав в школі. Потім працював редактором у газетах "Маяк" (Одеса) та "Молодь" (Київ).

Якщо вас цікавить отримувати новини, підписуйтесь на наш телеграм канал - INKORR

Восени 1989 року, Петро Осадчук приєднався до ініціативної групи, яка готувала документи для Народного Руху України за перебудову. Він був першим, хто проголосив програму руху з трибуни на загальних зборах Спілки письменників України в Києві під головуванням Івана Драча.

Петро Осадчук почав публікувати свої твори в 1955 році. У нього є понад 30 поетичних збірок, таких як "Вітряк", "Третій перевал", "Біографія вірності", "Земля, зігріта любов'ю", "Сурми на світанні", "Біла каравела" і "Літаюча тарілка". Він також видав книгу літературно-критичних статей і есе під назвою "Поезія - молодість душі".

Деякі з його віршів були перетворені на пісні композиторами, такими як Олександр Яківчук, Ігор Якубовський та Галина Ільєва. Ці пісні були записані і заспівані Іриною Білик та Ігорем Якубовським.

Поет помер 8 жовтня 2014 року. Після його смерті, родина передала 216 книг з його особистої колекції Івано-Франківській обласній бібліотеці ім. І. Франка.

6 жовтня в Іспанії померла одна з найвідоміших оперних співачок у світі, Монсеррат Кабальє.