Понад 100 депутатів країн ЄС закликають Конгрес США допомогти Україні

Більше ста європейських законодавців відправлять спільний лист конгресменам США з проханням виділити додаткові кошти для України. Цю інформацію повідомило агентство Reuters.

Відкритий лист, який був підписаний представниками щонайменше 17 країн ЄС, зокрема Франції, Німеччини, Італії, Польщі та Ірландії, вже став відомий. З ідеєю надіслав його французький депутат від партії Еммануеля Макрона Бенжамен Хаддад, а серед учасників також є голова комітету з закордонних справ Бундестагу Міхаель Рот та його італійський колега Джуліо Тремонті.

У листі вказано, що американські лідери, відтак, демократи і республіканці, крізь роки закликали європейців взяти на себе більше відповідальності за свою безпеку. Європейські законодавці заявили про згоду з цим законним проханням і виклали факт, що ЄС виділив стільки ж коштів для України, скільки і США у зв'язку з російським вторгненням.

Європейські депутати вважають американську військову допомогу невідкладною і критично важливою, оскільки перемога Путіна могла б стимулювати ворогів ЄС в усьому світі. Вони наголошують, що українці продовжують боротися, щоб уникнути такої ситуації.

Нагадаємо, конгрес США ще не схвалив запит Байдена на додаткове фінансування для України через опір деяких республіканців. Проте, ймовірно, США оголосять новий пакет військової допомоги до кінця грудня. Білий дім також активно спілкується з американськими законодавцями, щоб укласти двопартійну угоду, яка б забезпечила допомогу Україні та Ізраїлю, а також посилила безпеку кордонів США.

Партія республіканців у Сенаті готова підтримати фінансування оборонних потреб України, але тільки після того, як демократи погодяться на заходи щодо захисту південного кордону США з Мексикою. Байден закликав Конгрес схвалити запит на фінансування допомоги Україні, включаючи суму понад 60 млрд доларів. Однак, Вашингтон може надати допомогу протягом декількох тижнів, але не може гарантувати майбутні поставки.