Скільки дітей без батьків вважаються зниклими безвісти через війну. Дані від МВС

Понад 2 тис. дітей внесено до реєстру зниклих безвісти осіб

За словами уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артура Добросердова, у реєстрі зниклих безвісти осіб зареєстрована інформація про понад 2 тис. дітей. Зазвичай це діти-сироти або діти, які позбавлені батьківського опіку.

Уповноважений пояснив, що існують окремі реєстри осіб, які стали жертвами збройної агресії Росії проти України. Один з реєстрів стосується осіб, які позбавлені свободи унаслідок агресії, а інший - осіб, у тому числі дітей, які були депортовані або примусово переміщені через агресію РФ. Обидва реєстри знаходяться під управлінням Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Кількість записів про дітей у реєстрі, пов'язаних з депортацією або примусовим переміщенням через російську агресію, значно перевищує кількість записів про дітей в реєстрі Мінреінтеграції.

За словами Добросердова, у реєстрі містяться відомості про дітей, які залишилися на окупованих територіях з рідними або були депортовані до РФ. У деяких випадках, родичі звертаються до поліції з заявою про зникнення дитини, яка перебуває під опікою іншого родича.

Загарбники складають списки дітей для депортації

Зазначено, що окупанти на окупованих територіях складають списки дітей з метою їх депортації до РФ. Перш за все, у списки потрапляють сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Таку інформацію надав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Раніше Лубінець зазначив, що для повернення всіх дітей, які були депортовані РФ, знадобиться 55 років, якщо Україна вирішить повертати по одній дитині щодня. Загалом, за даними уповноваженого, Росія депортувала 19,5 тис. неповнолітніх.

Читайте також:

  • Зник безвісти на війні. Що робити? Інтерв’ю зі спеціальним урядовим уповноваженим
  • Ті, хто шукає тіла і рятує душі загиблих на війні
  • Глава Херсонщини Олександр Прокудін: На лівому березі Дніпра серед зниклих можуть бути десятки тисяч людей