Понад пів сотні держав в ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору

На порядку денному ООН з'явилася Декларація, підписана 55 державами-членами, яку ініціювала Україна з нагоди 90-річчя Голодомору 1932-1933 років. Про це повідомив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

Кулеба висловив свою вдячність всім державам, які прийняли таку принципову позицію. Він наголосив, що згадки про жахи Голодомору повинні нагадувати нинішнім і майбутнім поколінням про необхідність запобігання подібним злочинам і спробам використання їжі як зброї, що є однією з основних складових агресії Росії проти України.

Міністр підкреслив важливість того, що проблема Голодомору отримала підвищену увагу в ООН, а кількість підписантів Декларації драматично зростає, порівняно з попереднім подібним документом 2018 року.

Кулеба також заявив, що українська дипломатія продовжує працювати над відновленням історичної справедливості та вшануванням пам'яті жертв Голодомору.

Нагадаємо, що кілька американських штатів, зокрема Вашингтон, Меріленд і Аризона, визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Також парламент Уельсу недавно затвердив визнання Голодомору геноцидом українців.

На засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи 12 жовтня було прийнято дві резолюції, що підтримують Україну. Вони визнають Голодомор злочином геноциду та підтверджують замір знищити українську державу, її мову та культуру.