Посли трьох країн висловили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Посли країн Балтії у Варшаві висловили своє невдоволення польській владі через блокування руху вантажівок на кордоні з Україною. Згідно з повідомленням видання ERR, Міністерство закордонних справ Естонії підтвердило, що це питання було порушене у відносинах з Польщею.

Прессекретар МЗС Естонії Бріти Кікас розповіла, що відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі. Вона заявила, що хоча право водіїв вантажівок на мітинги повинне бути поважати, це призвело до складної ситуації та проблем для інших перевізників і української економіки. Вона також зазначила, що Естонія буде продовжувати зусилля для пошуку рішення з польським урядом, включаючи зустріч з колишнім міністром закордонних справ Польщі та плануваний візит нового міністра закордонних справ Польщі до Таллінна.

Проблема блокування українського кордону також стала темою обговорення на зустрічі Цахкни з міністром закордонних справ Великої Британії. Відзначимо, що демарш означає звернення уряду до іншого уряду з метою привернути увагу до певного питання.

Страйк польських перевізників, який розпочався 6 листопада, призвів до блокування кількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Головною причиною страйку стало відмінення вимоги для українських перевізників отримувати дозвіл на перетин кордону. Україна та Польща вже домовилися про деякі заходи для розблокування кордону, включаючи відкриття пункту пропуску "Угринів - Долгобичув".

Проте, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава буде вимагати від Єврокомісії скасування транспортного безвізу з Україною.

Також в статті були наведені посилання на додаткові матеріали з теми, зокрема про блокаду кордону та інтерв'ю з українським далекобійником.