Президент Євроради виступив із заявою щодо вступу України в ЄС

Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяв переконати 27 країн-членів ЄС підтримати початок переговорів з Україною і Молдовою щодо вступу. Він зробив це заяву під час пресконференції в Києві 21 листопада, де присутні були президенти України та Молдови.

За словами Мішеля, шлях України і Молдови до вступу в ЄС був однією з основних тем переговорів з президентами Зеленським і Санду. Він обіцяв зробити все, щоб переконати країни-члени ЄС підтримати початок переговорів. Мішель зазначив, що цей процес не означає безпосереднього вступу до Євросоюзу, але є першим кроком в довгому шляху, повному викликів та складнощів. Він наголосив на необхідності виконання обов'язків, зокрема у питанні верховенства права, але закликав зробити цей перший крок зараз.

Мішель підкреслив, що у нього є три головні аргументи щодо позитивного результату переговорів. По-перше, початок переговорів буде сигналом європейським громадянам про те, що Європа піклується про їхню безпеку та добробут. Розширення ЄС дозволить зробити Європу безпечнішою і багатшою. По-друге, це буде сигналом для громадян України і Молдови про те, що Євросоюз є надійним партнером, якому можна довіряти. По-третє, початок переговорів з Україною буде сигналом для всього світу, зокрема для Росії, що намагається підірвати світовий порядок.

На зустрічі в Києві Зеленський і Мішель обговорили процес інтеграції України до ЄС і можливість майбутнього членства країни.