Президент Литви зробив тривожну заяву щодо України

Президент Литви Гітанас Науседа висловив своє занепокоєння стосовно втрати фокусу лідерами Європейського союзу щодо України. Він заявив про це під час засідання Європейської ради в середу у Брюсселі. Президент Литви зазначив, що у геополітичній ситуації, яка погіршується, Україна є однією з гарячих точок разом з Близьким Сходом. Науседа також згадав зустріч з українським президентом Володимиром Зеленським, під час якої він дізнався про потребу України в системах ППО, артилерійських снарядах та ракетах. Президент Литви підкреслив, що через затримку у реалізації прийнятих рішень, українські міста продовжують постійно страждати від обстрілів. Також Науседа підтримав продовження санкцій проти Росії та Білорусі та закликав до вжиття економічних заходів для неконкурентоспроможності їхньої продукції. Він також підтримав санкції проти Ірану через його роль у військовій підтримці Росії.

З часу нашого минулого засідання Європейської ради геополітична ситуація не покращилася. Навпаки, вона погіршилася: зараз у нас є дві гарячі точки на геополітичному ландшафті - на Близькому Сході та в Україні. Я стурбований тим, що ми втрачаємо фокус щодо України.

Гітанас Науседа також заявив про свою підтримку продовження санкцій проти Росії та Білорусі, а також про необхідність вжиття економічних заходів для запобігання імпорту продукції з цих країн.

Водночас я бачу, що імпорт СПГ із Росії до Європи збільшується, сільськогосподарська продукція з Російської Федерації та Білорусі надходить на наш єдиний ринок. Тому ми повинні ухвалити рішення, щоб запобігти їхньому імпорту. Насамперед, я хотів би закликати колег вжити деяких економічних заходів, додаткових тарифів, щоб зробити імпорт з Росії, Білорусі неконкурентоспроможним.

Президент Литви також висловився за продовження санкцій проти Ірану через його військову підтримку Росії.

Джерело: Інтерфакс-Україна