Рада ухвалила важливий закон щодо видачі паспортів біженцям за кордоном

Верховна Рада України узаконила видачу закордонних паспортів українським біженцям за кордоном.

В умовах воєнного конфлікту, багато громадян України були змушені залишити країну та шукати притулку за кордоном. Ці біженці стикалися із проблемами, пов'язаними з оформленням документів. Щоб спростити процес, Верховна Рада внесла зміни до законодавства про адміністративні послуги громадянам України за кордоном.

Про це повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

Законопроект №11017 було підтримано 236 депутатами у Верховній Раді. Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект спрямований на удосконалення адміністративних послуг для громадян України за кордоном, які мають попит та довели свою ефективність.

Законопроект також передбачає:

  • одночасне оформлення та обмін паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон;
  • можливість оформлення паспорта через державне підприємство "Документ" для громадян України, які перебувають за кордоном;
  • скорочення терміну оформлення та обміну паспорта до семи днів;
  • безстрокове оформлення паспорта у формі картки громадянам, які досягли 65 років;
  • усунення неузгодженостей у законодавстві, що стосуються зниження віку для оформлення паспорта та обміну паспорта для виїзду за кордон особам, які побували під впливом збройної агресії проти України;

Також, запроваджуються зміни до закону "Про надання публічних послуг з декларування та реєстрації місця проживання в Україні".

Деталі: Видача закордонних паспортів

Дізнайтеся також, чи можна виїжджати за кордон українцям, які перебувають у Польщі та інших країнах Шенгенської зони.