Китай створює для Росії ударний дрон - ЗМІ

Китай створює для Росії ударний дрон - ЗМІ

Китайські та російські компанії працюють над створенням ударного безпілотника, схожого на іранський дрон-камікадзе Shahed, який використовують проти України. Про це повідомило агентство Bloomberg, яке отримало інформацію від європейських чиновників, знайомих з цим питанням.

За даними агентства, компанії з РФ і КНР провели переговори щодо копіювання іранського дрона Shahed у 2023 році, а цього року розпочали розробку та тестування версії для відправлення в Росію.

Однак, за даними Bloomberg, китайські безпілотники ще не будуть використовуватися в Україні. Деякі країни вважають, що це надання Росії летальної допомоги, що порушує межі, але США поки що не бачать це таким чином.

Чиновники також занепокоєні швидкістю, з якою Китай може виробляти такий безпілотник, порівняно з Росією та Іраном. Китайські оборонні веб-сайти та ЗМІ повідомили, що країна розробляє ударний безпілотник-камікадзе під назвою Sunflower 200, схожий на іранський дрон Shahed 136.

У квітні Bloomberg News повідомило, що Китай надає Росії супутникові зображення для військових цілей та різну технологію, яка використовується у виробництві зброї.

Надання Росії цього безпілотника збільшить підтримку Росії з боку Китаю, незважаючи на попередження США та їх союзників. Росія використовує дрони Shahed проти України вже з початку конфлікту та надійна на поставки від країн, таких як Північна Корея, Іран та Китай.

Китай відкидає будь-яку звинувачення щодо підтримки російської збройної агресії проти України, заявляючи про звичайну економічну співпрацю між країнами.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: