РФ використовує тактику гібридної війни для міграційної кризи в Європі – ISW

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначено, що Росія практикує гібридну війну на кордоні з Фінляндією, наслідуючи прийоми міграційної кризи, що стались на польському кордоні з Білоруссю, з метою дестабілізувати НАТО. Це подібна тактика до тих, якою Росія та Білорусь використали для створення міграційної кризи на польському кордоні в 2021 році, ймовірно, з метою недоброзичливого впливу на НАТО.

Кремль використав вигадану кризу 2021 року, щоб неправомірно звинуватити НАТО в агресії проти Білорусі. Там повторно заявлялося, що будуть прийняті будь-які контрзаходи, що вважаються необхідними для забезпечення власної безпеки.

Фінляндська влада закрила чотири кордонові переходи на південно-східному кордоні з Росією 18 листопада. Це сталося після того, як фінська прикордонна служба повідомила, що з вересня 2023 року прибули близько 300 суддів притулку до фінського кордону з Росією, переважно з країн, таких як Ірак, Ємен, Сомалі та Сирія.

Український засіб масової інформації "Iltalehti" повідомив 20 листопада, що влада Фінляндії розглядає можливість закриття всього кордону з Росією вночі з 21 листопада.

Експерти вважають, що мігранти, скоріш за все, не бажають залишатися на фінському кордоні при мінусових температурах після того, як їх не пустили на територію Фінляндії. Це дає підстави припускати, що Росія, ймовірно, причетна до цієї ситуації.

Кремль відхилив звинувачення Фінляндії, що Росія має відношення до штучного створення напливу мігрантів.

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) також вказується, що раніше інститут вже розглядав випадок, коли Кремль дав згоду або, ймовірно, прямим чином контролював штучне створення міграційної кризи Білоруссю на кордоні з Польщею в 2021 році.