Росія накопичує тактичну ядерну зброю в Білорусі

Росія активно перебазовує компоненти тактичної ядерної зброї на територію Білорусі. За інформацією моніторингової групи "Беларускі Гаюн", у вересні було перекинуто два потяги з 26 вагонами цих компонентів.

За свідченнями залізничників Білорусі, з 15 по 24 вересня в країну прибуло 26 вагонів, які були завантажені тактичною ядерною зброєю та особовим складом.

Ешелони прибули з російських залізничних станцій "Чебоксари" та "Потанино" і зайшли до білоруської станції "Прудок". Вантаж класифікується як "Вибухові матеріали" і є "Іншими боєприпасами для військових цілей" або "Боєприпасами, крім вищезазначених".

Також, відомо, що неподалік від станції "Прудок" знаходиться авіаційна база, де зберігаються ракетні озброєння та боєприпаси. Для того, щоб приховати перевезення, ешелони прямували через стиковий пункт "Заольша", де проходить всього два поїзди на добу.

Потяги були відправлені у такі дати: 15 вересня - 16 вагонів (10 завантажених, 6 порожніх) зі станції "Чебоксари", прибуття 22 вересня; 18 вересня - 10 вагонів (4 завантажених, 6 порожніх) зі станції "Потанино", прибуття 24 вересня.

Також відзначається, що головним бенефіціаром цих перевезень є білорусько-швейцарське СТОВ "Трансрейл- БЗД". Крім того, з травня 2021 року по теперішній час ця компанія ввезла до Білорусі 127 вагонів з вантажами військового призначення.

Довідково, Розвідувальне управління Міністерства оборони США (DIA) повідомило, що не має підстав сумніватися в заяві президента Росії Володимира Путіна про переміщення першої партії тактичної ядерної зброї до Білорусі.