Росія попри санкції закупила обладнання для літаків на $500 млн – ISW

Росія обходить санкції і закуповує компоненти для авіатехніки на $500 млн

Російський виробник літаків "Яковлєв" успішно обходить міжнародні санкції і з 2022 року закуповує комплектуючі для авіатехніки, зокрема військової, з-за кордону. За даними американського Інституту вивчення війни, сума закупівель становить приблизно $500 млн.

Зокрема, "Яковлєв" закупив радіолокаційне обладнання та програмовані контролери для військових літаків. Назви товарів приховані і вказані як "обладнання військового призначення".

Крім "Яковлєва", ще дві компанії - "НУО Машинобудування" і НВП "Автоматизовані вимірювальні комплекси" - також закупили військове обладнання за кордоном на загальну суму $50 млн кожне.

Рада ЄС затвердила закон про покарання за обход санкцій

Рада ЄС прийняла закон, який передбачає кримінальне покарання за порушення або обхід санкцій Євросоюзу. Такі дії вважатимуться злочином у всіх країнах-членах ЄС. Злочинами є, зокрема, допомога в обході заборони на в'їзд, торгівля санкційними товарами і здійснення забороненої фінансової діяльності.

Російські еліти видаляють дані про санкції з "Вікіпедії"

Представники російських еліт активно редагують дані про санкції, зв'язки з Кремлем, майно і навіть громадянство РФ в "Вікіпедії". Про це свідчить розслідування російського видання "Важные истории" і сервісу Wikiganda.