Росія завдала колосальних руйнувань Бурштинській та Ладижинській ТЕС, - ДТЕК

Внаслідок російської атаки пошкоджено всі блоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС

Виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук повідомив, що через масштабну атаку росіян 22 березня було пошкоджено всі блоки Бурштинської та Ладижинської теплоелектростанцій. Про це він розповів у інтерв'ю "Економічній правді".

За словами Сахарука, 22 березня став найбільшим обстрілом енергетики з початку війни. Ця атака призвела до пошкодження генерації електроенергії.

Фото:

Енергетика України / Фото: GettyImagеs Енергетика України / Фото: GettyImagеs

У результаті атаки Україна втратила 50% своєї встановленої потужності. Постраждали дві теплоелектростанції - "Бурштинська" і "Ладижинська", які знаходяться в Івано-Франківській та Вінницькій областях.

"У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі - на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки мають різний рівень руйнування: від повного до понад 50%", - наголосив Сахарук.

ДПЕК планує відновлювати роботу своїх теплоелектростанцій частково за свої кошти. Однак, як зазначив виконавчий директор, масштаби руйнування є колосальними, тому без підтримки міжнародних донорів компаніям не вдасться повністю відновитися.

Загалом у результаті атаки було втрачено приблизно 2 ГВт доступної потужності.

Сахарук також прогнозує, що один або два блоки теплоелектростанцій ДПЕК почнуть працювати раніше, але відновлення системи вимагатиме від 6 до 24 місяців, а то й більше.

Попередня оцінка вартості руйнування великого обладнання становить приблизно 200 млн доларів, але ця сума збільшиться після остаточної оцінки збитків. Для відновлення необхідно десяток одиниць обладнання, зокрема трансформаторів.

Раніше Галущенко повідомив, що метою удару Росії по Україні 22 березня було повне відключення електроенергії.