Росія збільшує імпорт бензину з Білорусі після атак на НПЗ - ЗМІ

У березні Росія збільшила імпорт бензину з Білорусі для зменшення ризику дефіциту на внутрішньому ринку після атак безпілотників на нафтопереробні заводи. Звичайно, Росія є експортером пального, але наслідки атак змусили імпортувати його.

З 1 березня РФ заборонила експорт бензину, спробуючи забезпечити достатньо пального на внутрішньому ринку після атак українських дронів. Цього року Росія збільшила імпорт бензину з Білорусі і в першій половині березня обсяг досяг майже 3 тис. тонн.

Російські нафтові компанії можуть збільшити постачання нафти на білоруські нафтопереробні заводи в обмін на додаткові нафтопродукти для Росії.

Білорусь в основному експортує свої нафтопродукти на міжнародні ринки за транзитними угодами між державами. Країна має два нафтопереробні заводи - "Нафтан" і "Мозырский". Зараз невідомо, наскільки Білорусь зможе збільшити видобуток через технічні проблеми.

"Переговори стосовно подальшого імпорту відбуваються між урядами та нафтовими компаніями. Оскільки Білорусь надає пріоритет експорту свого пального на міжнародні ринки, переговори були складними", - сказав один з джерел в галузі.

Джерела також зазначили, що Росія вже звернулася до Білорусі в 2023 році, коли вона мала дефіцит пального. Це призвело до зростання цін на бензин і заборони на експорт нафтопродуктів.

Джерело: Букви