Росіяни вперше з 1904 року втратили командувача флотом – Defense Express

Під час удару по штабу флоту в Севастополі 22 вересня загинув командувач Чорноморським флотом РФ адмірал Віктор Соколов.

Це є першою втратою такого рівня під час бойових дій від 1904 року, пише Defense Express.

Від часів Російсько-японської війни (1904-1905 років) російський флот жодного разу не втрачав своїх командувачів.

"Це другий випадок взагалі в історії російських військово-морських сил, коли командувач флоту загинув під час бойових дій", пишуть у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ВМС України розповіли, як ліквідація командувача ЧФ РФ вплине на війська окупантів

У квітні 1904 року загинув командувач Тихоокеанським російським флотом віце-адмірал Степан Макаров. Броненосець "Петропавловск", на борту якого був Макаров, підірвався на міні.

А 28 липня 1904 року після виходу кораблів з Порт-Артура, який перебував у облозі, у бою загинув командувач 1-ої Тихоокеанської ескадри Вільгельм Витгефт.

Під час обоїх світових воєн жодний командувач російським флотом не загинув.

Як вийняток зазначають командувача ескадрою Балтійського флоту Валентина Дрозда, автомобіль якого 1943 року провалився під лід на льодовій трасі до Кронштадту під час обстрілу.

Повідомляється про ще одну цікаву аналогію. В Кримській війні (18531856) загинули два очільника флоту.

5 жовтня 1854 союзні війська здійснили перше бомбардування Севастополя, в результаті якого загинув один з керівників оборони міста, начальник штабу флоту Володимир Корнілов.

У 1855 році загинув адмірал Павло Нахімов. На той момент він був призначений командиром Севастопольського порту та тимчасовим військовим губернатором міста.

22 вересня Сили оборони України завдали удару по штабу командування російського флоту у тимчасово окупованому Севастополі, повідомив СтратКом ЗСУ. У мережі з'явилося відео моменту ракетного прильоту.

По ворожому штабу вдарили під час наради керівного складу флоту, сказали Сили спеціальних операцій.

Ліквідували командувача Чорноморського флоту РФ адмірала Віктора Соколова.