Росіяни знову наступають біля Куп'янська ‒ ISW

Загарбники з Росії знову розпочали наступальні операції в околицях Куп'янська. Проте аналітики заперечують можливість успіху "деградованих елементів" російських сил, які діють у цьому напрямку. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у своєму огляді.

На сьогоднішній день більшість російських сил, розгорнутих поблизу Куп'янська, зберігають боєздатність.

Українські військові повідомили про скорочення активності російських сил під Куп'янськом в останні тижні. Але 6 жовтня речник Східної групи українських військ Ілля Євлаш заявив, що війська РФ відновили бойові дії на Куп'янсько-Лиманському напрямку.

Російські "воєнкори" твердять, що російські війська розпочали наступ недалеко від Синьківки і ведуть інтенсивний обстріл траси N26 (Шевченкове-Куп'янськ).

Один з "воєнкорів" охарактеризував відновлений наступ російських військ на Куп'янськ як "широкомасштабний", але потім видалив цей допис.

Аналітики нагадують, що начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов раніше повідомляв про розгортання елементів новоствореної 25-ї загальновійськової армії РФ з метою відновлення російських наступальних операцій під Куп'янськом. Імовірно, це має на меті відволікти увагу української сторони від інших ділянок фронту на півдні України.

За оцінкою ISW, 25-та армія була поспішно розгорнута до запланованої дати у грудні 2023 року і, ймовірно, їй не вистачає особового складу і належної підготовки.

ISW також раніше зафіксував присутність деградованих елементів Західного військового округу, зокрема 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії, у районі Куп'янська. Зараз ISW не вважає, що угруповання, складене з елементів новоствореної 25-ї загальновійськової армії з деградованими елементами ЗВО, має здатність вести повноцінні наступальні дії в цьому районі.

У районі залізниці на південь від Бахмута зараз тривають запеклі бої, а українські війська здійснили просування на заході Запорізької області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, ЗСУ продовжують успішні наступальні дії на південь від Бахмута біля Андріївки.