Російські окупанти мінують підступи і розтягують фронт - карти ISW

Окупанти з Росії активно розмінюють ділянки недалеко від Роботиного та Вербового у Запорізькій області. Вони це роблять, щоб зупинити українські сили та не допустити їх до своїх районів забезпечення, повідомляє звіт ISW.

Російські війська знову почали розмінювати раніше очищені території на лінії Роботине-Вербове (10-18 км на південний схід від Орєхова) для досягнення тактичної блискавичності.

Також російські війська активізували тактичні наступальні операції на декількох ділянках фронту поза межами Запорізької області, щоб розтягти оборону української армії та відвести сили від південного напрямку.

Прес-секретар Таврійської групи військ ЗСУ полковник Олександр Штупун також зазначив, що ворог намагається зв'язати українські сили на Авдіївському та Мар'їнському напрямах, щоб не дати можливості перекинути резерви в Запорізьку область.

Українські війська продовжують контрнаступ поблизу Бахмута та незначно просуваються на заході Запорізької області 8 жовтня. Геолокаційні кадри, опубліковані 8 жовтня, показують, що українські сили досягли обмежених успіхів на північ від Новопрокопівки (14 км на південь від Оріхова), а російський військовий заявив, що українські сили також просунулися біля Копані (10 км на південний захід від Оріхова).

Генштаб України повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на північний схід від Андріївки (7 км на південний захід від Бахмута), а російські джерела стверджували, що українські сили продовжують атакувати недалеко від Андріївки та Курдюмівки (11 км на південний захід від Бахмута).

Російські та українські джерела повідомили також, що погіршення погодних умов впливає як на російські, так і на українські операції. Речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун заявив, що активність російських безпілотників і авіації в останні дні знизилася через погану погоду.

Російські військові стверджували, що погіршення погодних умов на Бахмутському та Запорізькому напрямках впливає на наступальні операції України, а також на операції російської повітряної розвідки. Речник Східного угруповання ЗС України капітан Ілля Євлаш повторив, що погана погода може вплинути на роботу безпілотників та авіації, але погода не зупинить контрнаступ України.

За даними станом на 8 жовтня, українські війська продовжують наступ на Бахмутському напрямку та просуваються на схід від Андріївки.

Також ЗСУ рухаються вперед на заході Запорізької області.