Румунія побачила для себе можливість у відбудові України

Україні може допомогти Румунія відновитися після війни завдяки своїм перевагам, таким як безпека, географічна близькість та транспортне сполучення. Про це повідомив прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Румунія вважає, що її досвід взаємодії з Росією може бути корисним для України у боротьбі з Російською Федерацією. Про це заявив румунський урядовець, наголошуючи, що Румунія завжди підтримуватиме Україну.

Чолаку заявив, що Румунія має ресурси, які можуть бути цікавими для американських компаній, що бажають долучитись до відбудови України. Він підкреслив значення розвитку двосторонніх відносин зі США, які повинні ґрунтуватись на економічному партнерстві.

Прем'єр-міністр подякував держсекретарю США за його підтримку щодо проблем на Близькому Сході та допомогу у поверненні румунів з Сектору Гази. Він також відзначив, що партнерство зі США має вирішальне значення для Румунії, особливо в контексті безпекової кризи після агресії Росії проти України. Блінкен, з свого боку, висловив подяку Румунії за співпрацю на Чорному морі та надану допомогу Україні.

Також варто відзначити, що у Румунії розпочалися тренування українських пілотів на винищувачах F-16. Українські та румунські пілоти тренуватимуться на цих літаках завдяки угоді з Нідерландами, які нададуть кілька винищувачів для цієї мети.