СБУ запобігла замаху на Зеленського, Буданова та Малюка

Контррозвідка СБУ виявила плани ФСБ Росії щодо вбивства президента України Володимира Зеленського та вищого керівництва країни. Прес-служба СБУ повідомила, що українські спецслужби розкрили засекречену агентурну мережу, яка опікувалася ФСБ РФ. Двоє полковників Управління державної охорони передавали ворогові конфіденційну інформацію.

Російська сторона активно розробляла плани фізичної ліквідації президента Зеленського. Агентурна мережа шукала потенційних виконавців серед військових, близьких до охорони глави держави. План передбачав захоплення президента в заручники та його подальше убивство.

Зброю, включаючи дрони, гранатомети та міни, для потенційного виконавця теракту доставив один із затриманих полковників УДО. СБУ зафіксувала його поїздки за боєприпасами та переговори з "куратором" із ФСБ.

У списку цілей ФСБ також були голова СБУ Василь Малюк, керівник ГУР Кирило Буданов та інші посадовці. Зброю і плани було доставлено до потенційного виконавця теракту полковником УДО, якого затримала СБУ. Він мав організувати теракт у навколишній обстановці охорони особи, яку планувалося вбити.

Голова СБУ Василь Малюк підтвердив, що про спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її перебіг він контролював особисто. Теракт, який мав стати "подарунком" до дня інавгурації російського диктатора Володимира Путіна, обернувся провалом російських спецслужб.

Організацією теракту займалися співробітники ФСБ. Отримали підозру за статтями Кримінального кодексу України, пов'язаними з державною зрадою та підготовкою до терористичного акту. Зловмисникам загрожує довічне ув'язнення.

СБУ вже раніше викрила російського агента, який готував замах на Зеленського у Польщі.