СБУ затримала блогерів, які під час стрімів «зливали» позиції ЗСУ

Служба безпеки викрила на Київщині ще п'ятьох блогерів, які працювали на користь РФ

Служба безпеки викрила на Київщині ще п'ятьох блогерів, які здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь РФ, зокрема працювали на зрив мобілізації в Україні.

Пресслужба Служби безпеки повідомила, що ці блогери знімали провокативні стріми, писали фейкові публікації про військовослужбовців Українських Збройних Сил (ЗСУ), в тому числі представників військкоматів.

«Цей деструктивний контент масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії. Також фігуранти поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях перебування Сил оборони».

СБУ затримала киянина, який стрімив про військовослужбовців ЗСУ

Один з зловмисників - мешканець Києва, який відвідував місця перебування військових у столиці та транслював це в ютубі. Він також поширював фейкову інформацію про військових у своїх коментарях.

Водій таксі, який керував мережею анонімних Телеграм-каналів, також виявився зловмисником

Ще один зловмисник - водій таксі у Києві, який адміністрував мережу анонімних Телеграм-каналів. Він розповсюджував кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та інформацію про посадовців військкоматів.

Третій фігурант закликав до зриву мобілізації

Третій зловмисник - мешканець Києва, який у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТСК.

Двоє зловмисників розкривали місцезнаходження захисників українських в спеціалізованих групах та чат-ботах

Ще двоє зловмисників з Київщини розкривали місцезнаходження українських захисників у спеціалізованих групах та чат-ботах популярних месенджерів. Частина таких ресурсів координувалась з РФ.

Проведено обшуки та знайдено докази злочинних дій

Під час обшуків у Києві та області знайдено мобільні телефони з доказами злочинних дій фігурантів.

Фігурантом загрожує до 8 років тюрми

Всім п'ятьом фігурантам повідомлено про підозру за ч.1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Інші злочинні групи викрила Служба безпеки

Наразі відомо, що правоохоронні органи затримали двох агентів ФСБ, які готували координати для масованих ударів по енергогенеруючих підприємствах та складах зберігання паливно-мастильних матеріалів в різних областях України.

Також Служба безпеки виявила та затримала банду, яка торгувала трофейними кулеметами та снайперськими гвинтівками. Ця банда мала зв'язки у кримінальному середовищі та підшукувала клієнтів через спеціалізовані інтернет-платформи з продажу зброї.

Крім того, в Харкові затримали колаборантку, яка допомагала кремлівським ЗМІ виправдовувати агресивну війну проти України. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Джерело новини