Ще одна країна ЄС відмовилась допомагати Україні з мобілізацією чоловіків

Уряд Естонії не вимагатиме від українських чоловіків повертатися для служби в ЗСУ

Уряд Естонії не змушуватиме українських чоловіків, які мешкають на території країни, повертатися в Україну для служби у Збройних Силах України. Про це заявив керівник департаменту прикордонної та міграційної політики МВС Естонії Янек Мягі.

Україна поки не зверталася до уряду Естонії з проханням про це. Але якщо таке прохання все ж таки надійде, Естонія відмовить у ньому.

"Україна не має законних підстав запитувати нас про видачу громадян, як і ми не маємо підстав їх видавати", - сказав представник МВС.

Раніше повідомлялося про намір Міністерства оборони України призвати на службу до ЗСУ чоловіків призивного віку, які перебувають у Німеччині та інших країнах. У Німеччині, у свою чергу, заявили, що не будуть примушувати українців, що перебувають в країні, до військової служби.

Міністр оборони України Руслан Хомчак висловив намір зобов'язати з'явитися до призовних пунктів ЗСУ українців призивного віку від 25 до 60 років. Він також зазначив, що якщо такі особи не прийдуть добровільно, то їх чекатимуть санкції, але деталі не уточнив. Крім того, він підкреслив, що мобілізовані мають знати, як їх навчатимуть, екіпіруватимуть, де і коли вони будуть служити і коли їх звільнять.

Пізніше Міністерство оборони України уточнило заяву щодо повернення чоловіків з-за кордону.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що наразі розробляється новий план мобілізації, а питання про мобілізацію ще допрацьовується.