Щедрий вечір 2023: історія та традиції свята

У цьому році українці вперше святкуватимуть Щедрий вечір, Василів вечір або Маланку 31 грудня за новоюліанським календарем, а не 13 січня, як раніше.

Історія свята

Традиція Щедрого вечора сягає дохристиянських часів. За язичницькими звичаями свято зв'язувалося з богами Васильчиком і Маланкою. За легендою, дочку бога Ладо - Маланку, викрав змій і ув'язнив у темниці. Васильчик врятував дівчину, коли бог Місяць був на полюванні.

Пізніше це свято було пов'язане з Василем Великим і святою Меланією Римлянкою. Василь Великий був визначним церковним діячем, а Меланія була черницею і меценаткою.

Традиції Щедрого вечора в Україні

Одна з найцікавіших традицій - щедрування. Жінки та дівчата збиралися гуртом, переодягалися і ходили з щедрівками до своїх сусідів. Щедрувати починали після заходу сонця. Також проводилися різноманітні магічні дії, танці, музика та ігри з масками.

Окремою традицією вечора є свято Маланки, коли учасники переодягаються в різних фольклорних персонажів, таких як Орач, Ведмідь, Коза, Циган, Журавель та Рогатий чорт.

Щедрий стіл має свої особливості. На ньому обов'язково повинна бути Щедра кутя, а також пиріжки, ковбаси, вареники і млинці. Готуються ситні страви, але рибу при цьому не готують. На столі також можуть бути страви зі свинини, яка має особливе значення в цьому святі.

Сім'я сідає за стіл перед вечерею, молиться і дякує Богу, а потім починає вечерю. Усі повинні бути в святковому одязі.