Сі Цзіньпін зробив гучну заяву про повернення Тайваню під контроль КНР

Ніяка сила не зможе перешкодити возз'єднанню Китаю і зупинити повернення Тайваню під контроль Пекіна.

Про це заявив лідер Китаю Сі Цзіньпін на святковому прийнятті в Пекіні з нагоди 74-ї річниці утворення Китайської Народної Республіки, повідомило МЗС КНР.

"Досягнення повного возз'єднання Батьківщини є прагненням народу, вимогою часу та історичною необхідністю. Це не може бути зупинене ніякою силою. Наша сила походить від єдності і впевненість є ціннішою за золото. Китайський народ повинен продовжувати долати труднощі і йти вперед", сказав китайський лідер.

У своїй промові Сі наголосив на необхідності твердо дотримуватись принципу одного Китаю та "Консенсусу 1992 року" (політичний термін, який з'явився 1992 року після зустрічі урядовців КНР і Тайваню, де вони визнали єдність Китаю, та підтвердили, що Китай і Тайвань не є окремими державами Gazeta.ua).

Він закликав захищати фундаментальні інтереси китайської нації, сприяти мирному розвитку відносин між материком і островом, а також поглиблювати інтеграцію з Тайванем.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Китайський лідер також вказав на важливість дотримання ще одного принципу: "одна країна, дві системи" (діє від початку 80-х і дозволяє співіснування соціалістичної системи КНР із капіталістичними системами Гонконгу, Макао і Тайваню Gazeta.ua).

Сі пообіцяв підтримку "патріотам", які керують Гонконгом і Макао, та запевнив, що Пекін допомагатиме цим двом автономним районам розвивати економіку та зберігати стабільність. Він закликав націю зміцнити впевненість і прагнути єдності в побудові сильного Китаю та досягненні національного відродження.

Китай вважає Тайвань своєю провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Острів вважає себе незалежною країною з окремою економікою та демократично обраними лідерами. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою. Існує загроза конфлікту, у якому можуть взяти участь і Сполучені Штати Америки.

Японія збудує у південній префектурі Окінава мережу укриттів та бомбосховищ на випадок надзвичайної ситуації чи збройного конфлікту в Тайвані. Китай вважає острівну державу своєю територією і прагне узяти її під контроль Пекіна.

Лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін закликав військових поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні".