Ситуація в економіці. Як нам уникнути аргентинського сценарію

Впродовж 2022-2023 років податкові та процентні вилучення з економіки зросли вдвічі. За цей час податкові надходження до Зведеного бюджету зросли в 2,1 рази, переважно завдяки збору ПДФО військових, а процентні доходи банків зросли в 1,9 рази за даними за 10 місяців 2023 року.

У той же час номінальний ВВП зріс лише на 22% за цей період.

Отже, маємо ситуацію, коли вилучення коштів з економіки дуже швидко зростає. Але без зворотного ефекту від росту продуктивності економіки ми не зможемо постійно збільшувати ці вилучення.

Витрати Зведеного бюджету на реальну економіку зросли дуже помірно: невоєнні та непроцентні витрати збільшилися лише на 44% за 2022-2023 роки.

Гроші, що вилучаються, лише проходять через державні фінанси і тоді просто "лежать" на рахунках банків або виводяться з країни в іноземну валюту.

Україні потрібно знайти способи, як залучити вилучені кошти в економіку.

Будучи в такій ситуації, ми самі ставимо себе в скрутне становище!

Нам потрібно розширювати фіскальні та монетарні інструменти для підтримки реального сектора економіки: розширювати програми кредитної підтримки бізнесу, застосовувати сприятливу монетарну політику та інші програми грантової та кредитної допомоги.

Слід змінювати філософію держави щодо розпорядження грошима в економічній системі. Нам потрібно збільшувати (а не зменшувати) роль держави в перехідній економіці.

Кожен долар і кожна гривня повинні працювати ефективно і продуктивно.

Ми ризикуємо повторити сценарій Аргентини. Час працює проти нас.

Читайте також:
  • Чому ми досі не перевели економіку на "воєнні рейки"
  • Новий президент вводить Аргентину у "економічний шок"
  • Мінфін пояснив, як перехід економіки на "воєнні рейки" вплине на українців
  • Ви ж не думали, що у 2024 буде легше?