Скасуйте похід до перукаря і не позичайте гроші: головні заборони та прикмети дня

27 вересня вшановують мученика Калістрата і дружини його: Гімнасія та інших.

Святий Калістрат походив із сім'ї потомствених воїнів. Його дід служив у Понтія Пілата в Палестині й був свідком смерті та воскресіння Христа. Батько Калістрата і сам солдат були християнами, а молився він зазвичай ночами.

Якось один із воїнів зрадив Калістрата - воєначальник хотів змусити юнака зректися віри і принести жертву язичницьким богам. Той відмовився, тоді його побили і вирішили стратити: зашили в мішок і кинули в море. Але сталося диво: мішок розірвався об каміння, а виплисти воїну допомогли дельфіни. Побачивши це, 49 солдатів тут же увірували в Христа. Тоді їх теж вирішили стратити: зв'язали і кинули в озеро. Сталося друге диво: мотузки розв'язалися і всі воїни вижили. Після цього в Христа увірували ще 135 воїнів. Тоді воєначальник, побоюючись публічної страти, наказав уночі вбити всіх 49 мучеників і Калістрата. Їх поховали, а пізніше на цьому місці спорудили церкву. Мощі Калістрата зберігалися в Константинополі як чудотворні.

27 вересня за новим стилем вшановують також преподобного Саватія - ченця, який шукав усамітнення і знайшов його на Соловецькому острові, де заснував у XV столітті монастир. Святого прозвали Саватій Соловецький.

Прикмети

За прикметами дня судили, якими будуть погода, зима і весна:

західний вітер дме кілька днів - погода зіпсується;

вранці заморозки - зима буде рання.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

різке похолодання - весна буде ранньою;

птахи перелітні вже полетіли - скоро будуть морози.

Що не можна робити

влаштовувати конфлікти і скандали - можна залишитися без грошей;

давати і брати гроші в борг;

стригтися - можна відрізати щастя;

ходити в ліс - є ризик заблукати;

працювати - будь-яка справа приречена на провал.

Цього дня також не можна довго лежати в ліжку - вважається, що це призведе до хвороб, але "хто рано встає - тому Бог подає".

Що можна робити

Вранці можна піти до церкви і помолитися, а якщо немає такої можливості, то помолитися вдома. У святого Каллістрата просять про зміцнення віри і дати сил - фізичних і духовних.

Преподобному Саватію моляться бджолярі. Традиційно цього дня готують медові пряники - їх роздавали родичам, щоб у домі був достаток. Також їли мед просто так і пригощали ним близьких, сусідів і жебраків.

1 жовтня українці святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Це нова дата свята після переходу на новий церковний календар. Раніше віряни вшановували це свято 14 жовтня

В Україні Покрова вважалася одним з найважливіших свят козацтва. Запорізькі козаки навіть будували храми на честь Діви Марії та вшановували одноіменні ікони.