"Скіфське золото" скоро повернеться в Україну

Україна скоро отримає назад колекцію "Скіфське золото". Вона була виставлена в музеях Нідерландів під час окупації Криму Росією у 2014 році. Про це повідомив Ростислав Карандєєв, виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики.

"МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, спрямованих на найшвидше повернення колекції артефактів в Україну", - зазначив він.

9 червня Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути "Кримське золото" Україні. Ця колекція була предметом судових процесів майже дев'ять років. Раніше Верховний суд відхилив касаційну скаргу музеїв окупованого Росією Криму і підтримав рішення апеляційного суду, що задовольнило вимоги України.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама вирішив повернути "скіфське золото" Україні. Після повернення експонатів їх будуть зберігати в Києві.

Колекція "скіфського золота" складається з 2 тис. артефактів, які були зібрані з чотирьох музеїв Криму. Їх вивезли у 2014 році на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі. Це переважно археологічні знахідки, а їх вартість становить близько 10 млн гривень.

У зв'язку з тим, що Нідерланди не визнали російську окупацію Криму, виникло питання, кому належить ця колекція. Після семи років розгляду справи це питання було врегульовано.