Скільки часу корисно спати вдень: вчені вказали на точну тривалість сну

Коли хилить на сон вдень, важко втриматися від спокуси подрімати.

Але денний сон переважно пригнічує загальний стан людини. Вона стає дезорієнтованою, розбитою та має знижену мотивацію до будь-яких справ.

Однак наукові дослідження твердять, що денна дрімота може покращити самопочуття, якщо робити це правильно, пише Newsweek.

Як на вас впливає короткий сон

Дослідження показали, що багато насправді залежить від ситуації та фізіології конкретної людини.

"Люди, які загалом здорові та мають хорошу якість сну вночі, як правило, отримують користь від короткого сну протягом дня. У цих людей покращилося здоров'я мозку та серця, і вони можуть жити довше", каже головний експерт зі сну та нейробіолог фірми Wesper Челсі Роршайб.

Короткий "потужний сон" (power nap) тривалістю близько 10-20 хвилин може покращити когнітивні функції, настрій і продуктивність, а також зарядити енергією. Медики кажуть, що короткий сон може бути кращим за кофеїн, коли вам потрібно зосередитися, але ви відчуваєте сильну втому.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Крім того, він допомагає зменшити стрес, покращити ваше імунне здоров'я, знизити кров'яний тиск після психічного стресу та допомогти вашому тілу відновитися після стресових ситуацій. Він також допомагає розкрити творчі здібності та регулює нічний сон.

Як впливає довгий сон

Важливо, щоб післяобідня дрімота не перевищувала 30 хвилин, аби запобігти переходу до більш глибокої стадії сну. "Саме дрімота тривалістю понад 30 хвилин створює ризик виникнення інерції сну, коли ви прокидаєтеся від глибокого сну, відчуваючи себе більш втомленим і сонливим, ніж перед сном", - підсумував головний медичний консультант Sleep Advisor Раджа Дасгупта.

Дрімати вдень давній звичай, який практикується в усьому світі. Але сон може мати як недоліки, так і переваги.

Подібна звичка подрімати може покращити розумову роботу та пам'ять. Також покращити пильність, увагу та швидкість реакції.