Скільки коштує «шахед»?

Придивіться, які справи. Вартість "шахеду" - близько 100 тисяч доларів. Вартість "Ланцета" - 60 тисяч доларів.

Як виникла вартість в "$20-40 тисяч"? Це російське ІПСО. Якщо "електричка", яка перевозить 3 кг вибухівки, коштує 60 тисяч доларів, то великий дрон з бензиновим двигуном і коштовними модулями, яких "Ланцет" не має, наприклад, CRPA зібраний з західних комплектуючих, не може коштувати вдвічі-втричі дешевше за звичайної логіки.

Але таку іпсошну маячню все ще споживають наші громадяни.

Ніхто не знає, скільки насправді коштує "шахед" в умовах "паралельного імпорту", де комплектуючі, які затягують через різні країни та прокладки, зростають у ціні, іноді у декілька разів.

Але Росії вигідно розповідати про "дешеві шахеди". Бо якщо писати, що світло намагаються відрубити копійчаними дронами - то відмінно. Але якщо публікувати, що вчорашня атака на Київ коштувала лише "шахедами" близько 7 млн доларів (а може й більше), щоб спричинити збитки на сотні тисяч доларів інфраструктурі - то російські пенсіонери з копійчаною зарплатою можуть почати питати, чи не занадто дорого їм коштує відключення світла у нас.

Не вживайте російське іпсо, це не вигідно.

Що ж до слова, це не виключає основного змісту посту – можливо, гроші могли б витрачатись на "булави" чи RAM2, яких дуже не вистачає на фронті, замість "йолок". Вони коштують дешевше на третину, ніж "Ланцети".

Тому, якщо ви бачите затрати на мільйони гривень на свято, запитайте у свого мера, чи не бажає він витратити ці гроші на закупівлю RAM2 для 59-ї бригади, якій ці дрони дуже необхідні.

(До речі, з 40 кг вибухівки "шахед" не зможе пролетіти 1000-2000 км, це вже розрахували, просто є недолік бензину, але це вже деталі)