Скільки засуджених Україна може відправити на фронт? Влада назвала цифру

В Україні понад 20 тисяч засуджених мають право на добровільну мобілізацію у Збройні сили

За даними Міністерства юстиції, в Україні нараховується 27 тисяч осіб, які перебувають під владою виконавчого органу, з яких близько 20 тисяч можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення. Про це повідомив народний депутат Олександр Бакумов.

Однак, законотворці передбачили порядок умовно-дострокового звільнення засуджених, які бажають служити у військових частинах. Умова передбачає, що засуджений повинен подати заяву про умовно-дострокове звільнення та пройти медичний огляд та ВЛК. Після цього рішення про звільнення направляється до суду, який зобов'язує засудженого укласти контракт на службу у ТЦК.

Механізм умовно-дострокового звільнення не поширюється на осіб, які займали особливо відповідальні посади, наприклад, президента, прем'єр-міністра, міністрів та народних депутатів. Такі особи не зможуть скористатися правом на умовно-дострокове звільнення з метою оборони України.

Зазначимо, що установи виконання покарань в Україні переповнені, а вільних місць немає практично ніде. Тому добровільна мобілізація засуджених може стати рішенням проблеми надмірної кількості осіб, які перебувають під владою виконавчого органу.