Шмигаль анонсував зміни у процесі проходження ВЛК

Україна планує цифровізувати висновок військово-лікарських комісій в найближчому майбутньому, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він повідомив, що Міністерство цифрової трансформації має намір перевести процедуру в онлайн-формат, що значно прискорить її проходження. Це важливе рішення дозволить отримувати інші послуги через Інтернет.

За словами прем'єра, всі необхідні відділи вже отримали доручення щодо цього. Він також наказав розглянути пропозицію Міністерства соціальної політики про присутність соціальних працівників у медичних закладах для надання допомоги військовим у отриманні необхідних послуг.

За даними прем'єр-міністра, кількість військово-лікарських комісій в Україні вже збільшилася на 50%. Крім того, пропускна спроможність гарнізонних військово-лікарських комісій на базі цивільних медичних закладів зросла вдвічі.

Про проведені заходи для поліпшення процедури ВЛК Денис Шмигаль повідомив: у всіх військових закладах охорони здоров'я введено електронну чергу, документообіг цифровізовано на 90% військових частин. За словами прем'єра, ці заходи дозволили скоротити тривалість проходження ВЛК втричі.

Тепер пораненим військовим не потрібно особисто перевозити документи до військової частини після прийняття рішення ВЛК про відпустку або непридатність. Заклади охорони здоров'я можуть відправити їх через систему електронного документообігу.

Нагадаємо, Міністерство оборони України внесло зміни до Розкладу хвороб наприкінці поточного року, в результаті чого військово-лікарські комісії оцінюють придатність до служби обмежено придатним. Тепер особи, що раніше були вважані "спірними", стали повністю придатними до військової служби, це стосується чоловіків з вірусними гепатитами, ВІЛ та хворобами психіки.