Що таке електронний підпис і як його отримати

Багато державних послуг можна отримувати через Інтернет. Наприклад, можна отримати дублікат документа або витяг з реєстру, подати пакет документів на державну реєстрацію фізичної особи-підприємця або зареєструвати народження дитини та отримати виплати дистанційно. Про це повідомляє Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Для того, щоб документи мали юридичну силу, їх потрібно підписати. Це можна зробити за допомогою електронно-цифрового підпису.

Електронний підпис - це електронні дані, які гарантують цілісність документів та ідентифікують особу. Його можна зберігати у формі MobileID, підпису на ID-картці, підпису на "токені" або на захищеному носії інформації.

За допомогою електронного підпису можна підписувати електронні документи, користуватися електронними послугами, реєструватися на державних порталах та багато іншого. Документи з електронним підписом мають таку ж саму юридичну силу, як і документи, підписані власноруч.

Для отримання електронного підпису необхідно звернутися до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів і надати заповнену реєстраційну форму, свої паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Рекомендується зберігати електронний ключ на змінному носії, наприклад, на флешці.

Також є можливість отримати кваліфікований електронний підпис безкоштовно, звернувшись до Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби, Міністерства внутрішніх справ чи ПриватБанку. Інші надавачі послуг оформлюють електронний підпис за власними тарифами. Термін дії кваліфікованого електронного підпису становить один-два роки, а його можна продовжити онлайн через веб-сайт надавача.

Щоб підписати документ онлайн, необхідно мати електронний підпис. Вам потрібно обрати відповідну послугу, наприклад, на порталі державних послуг "Дія". Спочатку виберіть тип носія особистого ключа, введіть пароль і натисніть "Зчитати ключ". Потім виберіть документ, який хочете підписати, і натисніть "Продовжити". Перевірте назву документа і натисніть "Підписати файл". Після цього підписаний документ буде автоматично збережений. Якщо цього не сталося, натисніть кнопку "Зберегти файл".

Також МВС пояснило, що робити, якщо термін дії ID-картки завершився у період дії воєнного стану і яким чином вважати паспорт дійсним, якщо у ньому немає нового фото після досягнення віку 25 або 45 років. При втраті документів, таких як свідоцтво про народження або шлюб, можна замовити їх дублікати на порталі "Дія" всього за декілька кліків.