Сьогодні в Україні – День гідності та свободи

Сьогодні, 21 листопада, в Україні святкують День гідності та свободи. Цей день є важливим у нашій історії і пов'язаний з двома значущими подіями: Помаранчевою революцією 2004 року та Революцією Гідності 2013 року.

21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності у Києві почалася акція протесту проти рішення уряду призупинити підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. З початку зібралося кілька сотень людей, а через кілька днів їх число зросло до понад ста тисяч.

Після мітингу 29 листопада, де вимагали відставки уряду і проведення дострокових виборів, влада вжила силу. 30 листопада вночі відбулося жорстоке розгонення майданівців.

Протести перетворилися на антиурядові і набули значно більших розмірів.

У лютому 2014 року сталися найбільш трагічні події Революції: сутички в центрі Києва, підпал Будинку профспілок, снайперські стрілянини, в результаті яких загинуло понад 70 активістів, відомих як Герої Небесної сотні.

22 лютого президент Янукович втік з України, відбулися позачергові президентські вибори, які підтвердили європейські прагнення країни. Україна отримала можливість зробити цивілізаційний вибір, парафразувати свою демократичну спрямованість, очиститись від минулого тоталітаризму і насильства.

День гідності та свободи є наступником свята Дня свободи, яке відзначалося з 2005 по 2011 роки вшануванням Помаранчевої революції, але було скасоване. У 2017 році День гідності та свободи відновили як державне свято.

Цей день покликаний підтримати бажання громадян України до демократії, свободи і справедливості, а також засвідчити схвалення руху країни до європейської майбутньої. Незважаючи на статус державного свята, 21 листопада є робочим днем.

Цей день символізує створення сучасної історії держави і вшановує мужність і патріотизм громадян, які боролися за цінності свободи, демократії і вибір шляху європейського розвитку.