Справа Буратіно. Ексгенпрокурор Луценко оцінив роль свого колишнього підлеглого

Олександр Дубінський, депутат теперішнього складу Верховної Ради, був затриманий та отримав підозру в державній зраді. За звинуваченням, він співпрацював зі своїми спільниками у складі кримінальної організації, сформованої російським Головним управлінням генштабу Збройних сил. Серед інших осіб, згадується колишній прокурор Костянтин Кулик, який вже був замішаний у корупційних справах під час Юрія Луценка, коли той посідав посаду генерального прокурора.

Важлива справа, над якою працював Кулик, була пов'язана з конфіскацією $1,5 мільярда, які належали Віктору Януковичу та його оточенню. За словами Луценка, експрокурор провів справу ефективно, і суд накладав конфіскацію на користь українського бюджету.

Проте, перед виборами в 2019 році, Кулик почав надавати безпричинні підозри та робити політичні заяви. Луценко був проти цього, але певна політична група, включаючи Кулика, користувалась антиукраїнською істерією в ЗМІ. Генпрокурор відзначив, що сьогодні правоохоронці вже були в змозі оцінити дії Деркача-Дубінського-Кулика. Однак Луценко підкреслив, що вирок має бути винесений судом, а не просто ще одним шоу, яке не має заключного рішення.

Дубінського та Кулика також пов'язують з санкціями, що були запроваджені Міністерством фінансів США у січні 2021 року. Ці санкції стосуються семи осіб та чотирьох організацій, що належать до мережі закордонного впливу, яка пов'язана з РФ. За заявою США, депутат разом з експрокурором розповсюджував необґрунтовані звинувачення щодо кандидата на посаду президента США (Джо Байдена) та звинувачував американських посадовців у корупційних діях в Україні.

У жовтні 2019 року американські журналісти звинуватили Кулика в спробі вплинути на хід президентських виборів у США шляхом дискредитації родини Джо Байдена, який був головним конкурентом Дональда Трампа.

Українські власті також звинувачували Кулика у незаконному збагаченні у грудні 2015 року. За час від 2011 до 2015 року, він витратив 3,4 мільйона гривень, хоча заробив лише 1,4 мільйона. Однак, Конституційний суд у 2019 році визнав статтю 368-2 Кримінального кодексу, що передбачала покарання для чиновників за незаконне збагачення, неконституційною, тому Кулик уникнув покарання.

Нагадаємо, що 13 листопада Печерський районний суд в Києві прийняв рішення про застосування запобіжного заходу щодо Олександра Дубінського, якого підозрюють у державній зраді. Депутата будуть утримувати під вартою протягом 60 днів, тобто до 12 січня.

Правоохоронні органи спільно з СБУ розкрили злочинну організацію, до складу якої входили депутати, їхні помічники та колишній прокурор. Куліку і Дубінському ставляться підозри в державній зраді та участі в злочинній організації. Деркачу, колишньому депутату, якого було позбавлено мандата, також надано підозру в участі в злочинній організації.