США не повелися на "схему" українських енергетичних аферистів, - Куртєв

Експерт: українські чиновники намагаються отримати фінансування на "неефективну" фортифікацію енергетики

Експерт з енергетики Віктор Куртєв розповів, що українські чиновники намагаються отримати фінансування від західних донорів на "неефективну" "фортифікацію" енергетичної інфраструктури України. За його словами, голова державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм та міністр інфраструктури Олександр Кубраков уже зустрічалися з американським представником Пенні Пріцкер, проте її реакція була скептичною.

"Є дуже багато англомовних презентацій, де вони пояснювали необхідність цієї історії", - розповів Куртєв.

Пріцкер висловила занепокоєння стосовно пропозицій українських чиновників та наголосила, що "Україну врятує лише прокурорський нагляд". Вона послається на досвід США щодо контролю за використанням грошей американських платників податків у Ізраїлі.

"Хлопці, ні долара без прокурорського нагляду", - підкреслив Куртєв.

Куртєв також зазначив, що бюджет України значно залежить від західних донорів, а фактично половина бюджету - це субвенції. Він вважає, що Україна повинна інвестувати у ППО та ударні озброєння, а не будувати бетонні укриття.

За словами Куртєва, будівництво "черепах" - це план Путіна щодо утилізації дефіцитних ресурсів України. Раніше експерт попереджав про загрозу енергетичного колапсу в Україні.