США заборонять імпорт російського урану

Палата представників США прийняла рішення щодо обмеження імпорту збагаченого урану з Росії. Конкретно, законопроєкт про це ще має пройти процедуру схвалення в Сенаті США та отримати згоду президента Джо Байдена.

Новий закон передбачає заборону на ввезення низькозбагаченого урану через 90 днів з моменту його набуття чинності. Проте, в перебігу процесу законопроєкту було зазначено, що обмеження може бути скасоване, якщо не буде інших джерел для підтримки роботи ядерних реакторів в країні.

Законопроєкт, який було внесено до Палати представників 7 грудня, мав бути розглянутий у прискореному порядку, для чого потрібна більшість двох третин голосів. Міністерство енергетики США також має право видати дозвіл на імпорт урану за згодою держсекретаря та міністра фінансів. Закон передбачає дію заборони на ввезення до 2040 року.

Варто відзначити, що більшість використовуваного у США урану імпортується. З Росії тут раніше надходило близько 12% загального обсягу ринку урану.

З іншого боку, держави Європейського Союзу наближаються до домовленості про 12-й пакет санкцій проти Росії. Однак вони не змогли дійти згоди щодо заборони продажу танкерів російським підприємствам та організаціям, які можуть використовувати їх для обхіду обмеження цін на нафту.