Стало відомо, скільки українських жінок перебувають у російському полоні

Стало відомо, скільки українських жінок перебувають у російському полоні

403 українські жінки, включаючи цивільних осіб, перебувають у полоні в Росії, не зважаючи на звернення України щодо їх повернення. Цю інформацію повідомляє Координаційний штаб з питань військовополонених.

Багато з цих жінок вважають зниклими безвісти, доля їх невідома ще з 2014 року.

Умови утримання українських жінок у полоні в Росії не відповідають міжнародним стандартам. Звільнені жінки постійно заявляють про приниження, негуманне поводження, недостатнє харчування, відсутність медичної допомоги та неможливість зв'язатися з рідними.

Україна пропонувала Росії звільнити жінок в першу чергу, але російські представники проігнорували ці пропозиції.

Україна закликає Росію дотримуватися міжнародного права та відпустити українських жінок з полону або передати їх до третіх країн. Але російські представники стверджують, що вони не читали підписаних міжнародних угод та не зобов'язані їх виконувати.

Росія не надає дозволу представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста відвідати полонених та цивільних, яких у РФ та окупованих територіях налічується понад 100.

На зборах Європейської федерації журналістів вимагали вільної та негайної звільнення українських медійників, які перебувають у незаконному утриманні в Росії.

Верховна Рада займається пошуком посередників для переговорів з Росією стосовно обміну військовополонених, включаючи захисників Маріуполя.

Читайте також: