Стефанішина анонсувала аудит оборонних закупівель України на стандарт НАТО

Аудит закупівель для потреб оборони переводять на стандарт НАТО

Процес переведення аудиту закупівель для потреб оборони України на стандарт НАТО планують завершити до середини 2024 року, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона також наголосила на важливості стабільності поставок для Збройних сил як під час протистояння з РФ, так і після скасування воєнного стану.

На міжнародних зустрічах з представниками України часто порушується питання про ясність та передбачуваність процедур оборонних закупівель. Стефанішина зазначила, що в Сполучених Штатах обговорювалася потреба у чіткому розумінні компаніями-виробниками "необхідності оборонної підтримки та її форми".

Можу сказати, що до середини 2024 року ми матимемо повний аудит системи оборонних закупівель і план переведення їх на НАТОвський стандарт - розповіла Стефанішина.

Довгострокові плани зможуть допомогти іноземним компаніям, які займаються "оборонкою", краще планувати постачання для України. Також співпраця оборонних компаній є своєрідним запобіжником в умовах політичної кризи та зростання праворадикальних настроїв у країнах-партнерах, зауважила Стефанішина.

Найвищий військовий орган НАТО - Військовий комітет - проведе у Брюсселі засідання на рівні начальників генеральних штабів країн Північноатлантичного альянсу 17-18 січня 2024 року.