Столтенберг: потрібно збільшити виробництво озброєнь для підтримки України

НАТО закликає Європу збільшити виробництво озброєнь для підтримки України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни Європи зростити виробництво озброєнь, щоб допомогти Україні в протистоянні з Росією.

"НАТО не хоче війни з Росією, але ми повинні бути готові до можливого конфлікту, який може тривати десятиліттями", - сказав він в інтерв'ю німецькій газеті Welt am Sonntag.

Напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі і другої річниці російського вторгнення в Україну, Єнс Столтенберг наголошує на необхідності спільних зусиль альянсу для збільшення поставок озброєнь до України й поповнення власних запасів.

Він пояснив: "Ми маємо переходити від повільного виробництва в час миру до швидкого виробництва в умовах конфлікту".

"Якщо Путін переможе в Україні, ніхто не може гарантувати, що російська агресія не пошириться і на інші країни", - додав він, закликаючи підтримати Україну та інвестувати у військову міць НАТО.

Столтенберг зазначив, що президент Росії Володимир Путін готує свою економіку до тривалої війни, тому НАТО також повинне зробити більше для забезпечення власної безпеки.

Міністри оборони країн НАТО зустрінуться в Брюсселі наступного тижня, за тиждень до другої річниці російського вторгнення в Україну. Найважливіше у цих переговорах буде засідання Контактної групи з питань оборони України.

В січні НАТО підписало контракт на покупку 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів на суму 1,2 мільярда доларів США, оскільки це необхідно для надання підтримки Україні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що "ми використовуємо запаси, тому що маємо на те необхідність".

Джерело: Голос Америки