Страйк польських перевізників: стали відомі результати перемовин

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство інфраструктури Польщі та Директорат Європейської комісії з питань транспорту та мобільності провели перемовини на пункті пропуску "Дорогуськ" 15 листопада. Головне завдання зустрічі - обговорення спільних рішень для вирішення ситуації на кордоні. Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Українську делегацію представляв заступник міністра Сергій Деркач, а також представники Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України.

З польської сторони взяли участь міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчук, державний секретар Міністерства Рафель Вебер, а також представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства фінансів, митних та прикордонних служб. Керівництво Директорату Європейської комісії з питань транспорту та мобільності здійснювала Магда Копчинська.

Наголошується, що основна вимога протестувальників - повернення до системи дозволів. Проте це питання не входило в порядок денний зустрічі, оскільки угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом залишається чинною щонайменше до 30 червня наступного року, зазначили в міністерстві.

Після перемовин сторони запропонували спільні рішення польським протестувальникам, проте вони їх не погодили. Зараз сторони продовжують пошук рішень для вирішення цієї ситуації.

Раніше повідомлялося, що Союз автоперевізників Словаччини погрожує заблокувати кордон зі словацької сторони для українських перевізників, якщо Європейська комісія не відновить видавання комерційних дозволів на перевезення в межах Євросоюзу. Ситуація на польському кордоні може тривати до 3 грудня 2023 року.