Страйк польських перевізників: Україна проведе переговори з Варшавою

У понеділок, 13 листопада, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України планує провести перемовини з представниками польської влади та перевізниками на кордоні з метою розблокування пунктів пропуску. Пресслужба українського відомства повідомила про це.

На зустріч запрошені Міністерство інфраструктури Польщі, представники воєводств, Директорат Єврокомісії з питань мобільності, посольство України в Польщі та перевізники. З боку Міністерства розвитку громад представлятиме заступник міністра Сергій Деркач.

Завдяки цим переговорам Україна вже знайшла рішення для двох питань, які порушені польськими колегами. Перше питання стосується функціонування смуг для порожнього транспорту безпосередньо у пункті пропуску "Ягодин - Дорогуськ". Друге питання стосується оновлення функціоналу системи єЧерга, яка дає можливість замінювати водія для пустих вантажівок.

Також польським колегам було запропоновано запустити порожній транспорт через пункт пропуску "Угринів - Долгобичув", де вже існує відповідна смуга. Такий крок допоможе зменшити час очікування порожнім вантажівкам на кордоні.

На сьогоднішній день перевізники продовжують протестувати на польсько-українському кордоні, черги з вантажівок стають все більшими. Наприклад, учора в Дорогуську стояли 900 вантажівок і чергу довелося чекати 39-50 годин.

Важливо зауважити, що польські перевізники планують провести довгострокову акцію до 3 січня, що ускладнить ситуацію на кордоні. Протестують вони тільки на трьох пунктах пропуску, рух легкових і автобусних транспортних засобів вони не блокують.