Священник УПЦ МП, який хотів відокремити Закарпаття від України отримав повістку

Отцю Димитрію Сидору, настоятелю Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді, була направлена повістка. Про це Сидор повідомив у своєму каналі у Telegram.

За словами Сидора, крім того, що він обмежений домашнім арештом і перебуває під слідством, йому у свої 68 років доведеться терміново відвідати військкомат. Настоятель зазначив, що щодо повістки він звернувся до адвокатів для консультації.

«Я звернувся до адвокатів. Один каже, що це провокація... Другий адвокат каже, що треба піти з адвокатом, але виявилося, що до військкомату не пускають. Третій каже: давайте запросимо журналістів. Виявляється, фотографувати біля військкомату не дозволяють», - заявив о. Сидор.

Сидор також опублікував повістку, яку отримав.

Димитрій Сидор вважається духовним лідером політичної течії закарпатського русинства, спрямованої на відокремлення Закарпатської області від України. У 2012 році Вищий спеціалізований суд України підтвердив рішення апеляційного суду Закарпатської області про трирічне позбавлення волі о.Димитрія Сидора з дворічним испитовым сроком. Главу "Cойму підкарпатських русинів" притягнули до кримінальної відповідальності за "меморандум", що був прийнятий на "конгресі русинів" 25 жовтня 2008 року в Мукачеві.

Текст "меморандуму" містив "Акт проголошення відновлення русинської державності".

У 2011 році священник Сидор заявляв про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України. Дії та заяви Сидора широко підтримувала російська пропаганда.

Нагадаємо, що 19 жовтня Верховна Рада України підтримала законопроект щодо заборони релігійних організацій, пов'язаних з РФ. Рішення підтримали 267 народних депутатів, при цьому деякі з них вимагали не голосувати за законопроект, загрожуючи карою Божою.

Шостий апеляційний адміністративний суд встановив, що УПЦ МП пов'язана з Помісними православними церквами через Російську православну церкву (РПЦ). Зокрема, Українська православна церква Московського Патріархату у своєму керівництві керується постановами Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року. Про це повідомила стаття на сайті «Главком&q 03;

На початку листопада відомо, що московські священники найняли юриста і лобіста Вільяма Берк-Вайта, щоб змусити Україну відмовитися від планів заборони УПЦ МП.