Головна

Точна кількість жертв Голодомору? Керівник Архіву СБУ дав пораду дослідникам, які сперечаються

Зображення керівника Архіву СБУ

Україна не має точних даних про кількість українців, які загинули під час Голодомору. Інформація про смертність є лише для Сумської області. Про це заявив Андрій Когут, глава Архіву СБУ.

Згідно з Когутом, найголовніше - визнання Голодомору геноцидом, і кількість жертв не має ключового значення. Головне - намір. "Якщо ми доводимо, що голодування було здійснене свідомо і з наміром, це є ключовим", - пояснив він.

За словами експерта, проблема кількості жертв Голодомору була досліджена колишнім головою Державного комітету архівів України Геннадієм Боряком. Він порівняв архівні фонди України і Росії 1932-1933 років і дійшов висновку, що в Україні відбулася масштабна чистка документів. Тому всі дані, на яких оперують дослідники, є інтерпретаціями, зазначив архіваріус.

За словами Когута, демографи використовують радянську статистику, яка не є достовірним джерелом інформації. Вони також спираються на статистику до 1930-х років і використовують різні методи демографії.

І от вони кажуть, що за тими методами, які вони застосували, 3,9 млн було безпосередніх втрат і 0,6 млн - опосередковані втрати, тобто ненароджені. Звідси цифра 4,5 млн жертв. Але це тільки одна з інтерпретацій, - зазначив Когут.

Когут зазначив, що іноземні консульства в Україні також намагалися з'ясувати кількість загиблих під час Голодомору. В їх документах фігурують цифри 4, 5, 7, 10 мільйонів. Також існують свідчення свідків Голодомору з цифрами 7 і 10 мільйонів жертв.

Когут пояснив, що цифру 7 млн і 10 млн взято з досліджень, зроблених після Другої світової війни. Українська інтелігенція того часу згадувала цю кількість. Але точні джерела важко визначити. Архіваріус зауточив, що точної кількості загиблих немає.

Нагадаємо, постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зробила різку заяву про президента Росії Володимира Путіна, порівнявши його з Йосипом Сталіним у зв'язку з Голодомором. Раніше також повідомлялося, що план путінського режиму викрасти зерно з України - спроба повторити голодомор в ХХІ столітті. Уряд канадської провінції Онтаріо також включив вивчення Голодомору 1932-33 років до шкільної програми.

Читайте також: