"У дусі сталінських штрафбатів": ЗМІ дізналися, як РФ використовує загони "Шторм-Z"

Російські окупанти використовують підрозділи "Шторм Z" у дусі сталінських штрафних батальйонів.

Штат таких підрозділів становить 100-150 осіб та є частиною регулярної армії РФ. Про це пише Reuters з посиланням на 13 співрозмовників, зокрема п'ятьох військових РФ.

Штурмові роти "Z" були створені за наказом російського диктатора Володимира Путіна у квітні 2023 року. Як і підрозділи ПВК "Вагнер", "Шторм Z" були сформовані переважно із засуджених.

Основними причинами зарахування в особовий склад "Шторма" є вживання алкоголю, наркотичних речовин або відома від виконання наказів керівництва.

Співрозмовники видання зазначають, що лише незначна кількість військових зі "Шторм Z" залишаються в живих після важких боїв, у результаті яких гине значна кількість особового складу таких підрозділів.

Такі втрати обумовлюються тим, що керівництво окупаційної армії відправляє їх на найважчі ділянки фронту як для наступу, так і для оборони.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Один з завербованих в'язнів повідомив, що в липневих боях під Бахмутом з його групи у 120 осіб лишилося лише 15 бійців.

Російський солдат з в/ч 40318 розповів, що офіцери вважають солдат цього підрозділу "менш цінними", ніж інших бійців.

"Це просто м'ясо", - сказав співрозмовник і розповів історію про те, як його командир вимагав не надавати медичної допомоги пораненим окупантам зі "Шторм Z".

Троє солдатів звідти розповіли, що їм обіцяли зарплату в розмірі 200 000 російських рублів, однак вони отримували лише половину з обіцяних коштів.

Reuters підкреслює, що перевести особу в такий штрафний підрозділ можна лише за рішенням військового суду. Однак усі співрозмовники агентства не говорили, що брали участь в подібних судових засіданнях.

Видання резюмує, що звернулося до офіцера в/ч 40318, Кремля та Міноборони РФ за коментарем. Офіцер відмовився від коментарів, у Кремлі запитання переадресували до військового відомства РФ, де не відповіли на запит.

Російські окупанти воюють застарілим озброєнням, і кажуть, що їм бракує нагород. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, російські бойовики з батальйону "Восток" скаржаться на те, що командування недостатньо нагороджує батальйон за його самовідданість у складі російського оперативно-тактичного з'єднання "Каскад".

Окупанти також заявили, що військове командування не виконує свої обіцянки. Мовляв, з початку повномасштабного вторгнення особовий склад воював на передовій замість того, щоб виконувати функції "зачистки" після штурмів.