У Луцьку чоловік, яких хворів на туберкульоз, відмовився від повістки: що вирішив суд

У Луцьку чоловіка засудили до трьох років позбавлення волі через відмову від повістки, тому що він стверджував, що хворів на туберкульоз. Про це повідомляється у вироку Луцького міськрайонного суду Волинської області.

За даними суду, чоловіка визнано здатним до служби в армії. У квітні 2023 року йому намагались вручити повістку, але він відмовився її отримувати.

На суді чоловік заперечив провину і заявив, що він не отримував повістки і не бажав служити.

«Він відмовився, бо багато років був непридатним до військової служби через туберкульоз. Винним себе не визнає, тому що 19.04.2023 року не прибув до ТЦК, оскільки повістку йому не вручили», – заявив підсудний.

Але співробітники військкомату на суді повідомили, що чоловік відмовився прийняти повістку, ухилившись від мобілізації.

На суді у виступі свідка, виконувачки обов'язків генерального директора Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, було сказано, що «підсудного обстежили лікарі і встановили, що він повністю здорова людина. Єдині виявлення на легенях свідчили про перенесений туберкульоз».

Суд визнав чоловіка винним за ст. 336 КК України і засудив його до трьох років в'язниці. Цей вирок може бути оскаржений в апеляційному суді.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області безробітного засудили до три роки в'язниці за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, але цей термін замінено на два роки іспитового строку.

Нагадаємо також, що в Україні триває 668-й день повномасштабної війни, розв'язаної Росією.

Як повідомляв "Главком", в Україні суди вважають, що засуджені особи за статтею "ухилення від призову на військову службу під час мобілізації" (ст. 336 Кримінального кодексу) повинні служити.

Раніше працівник Хотинської міської ради Чернівецької області отримав три роки позбавлення волі за ухилення від мобілізації. ВЛК виявила у чоловіка відсутність понад 10 зубів, але за словами лікарів, це не є перепоною для військової служби.

Читайте також:

  • "Мобілізація здорового глузду". Як покарати ухилянтів і втікачів за кордоном?
  • Із тюрми на фронт. Шанс для патріотів чи порятунок для злодіїв?