У МЗС відкинули критику обмежень на консульські послуги через закон про мобілізацію

Міністерство закордонних справ України спростувало "низку міфів" щодо свого рішення тимчасово призупинити прийом нових заяв на консульські послуги від чоловіків призовного віку за кордоном. МЗС наголошує, що це рішення не позбавляє всіх чоловіків за кордоном доступу до консульських послуг, а стосується лише тимчасової технічної паузи для підготовки до вступу в дію нових правил у зв'язку з ухваленням нового закону про мобілізацію.

Під час технічної паузи державні установи доопрацьовують механізми військово-облікової роботи. Після завершення цього періоду чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані відповідно до вимог законодавства, матимуть можливість подати заяви на отримання консульських послуг.

Зазначене рішення також не стосується надання екстреної консульської допомоги громадянам України в разі надзвичайних ситуацій за кордоном. Українські консули працюють цілодобово, щоб надавати необхідну допомогу всім громадянам.

МЗС підкреслює, що всі заяви, подані до 23 квітня 2024 року, розглядаються та опрацьовуються в повному обсязі. Міністерство працює над модернізацією надання консульських послуг для спрощення доступу всіх категорій громадян до консульського обслуговування.

Нагадаємо, Польща чекає на рішення ЄС щодо дозволів на проживання для чоловіків з України.

Крім того, Польща змінює правила для українських біженців: скасування виплат, нові умови для карти побуту та статус CUKR.