У Німеччині cуттєво подешевшало житло: дані статистики

Ціни на житлову нерухомість у Німеччині продовжують падати

У третьому кварталі 2023 року ціни на житлову нерухомість у Німеччині впали на 10,2% порівняно з минулим роком. Це різке зниження цін вже триває четвертий квартал підряд і є найбільшим з 2000 року, коли був розпочатий їх облік. 

Статистичне управління повідомляє, що такий тренд свідчить про серйозну кризу в нерухомості Німеччини, найсерйознішу за останні десятиліття. Економічний дослідник Костянтин Холодилін зазначає, що до 2022 року у країні існував спекулятивний ціновий балон, який тепер лопнув, ознаменувавши кінець періоду швидкого зростання цін.

Раніше успішна сфера нерухомості в Німеччині і інших європейських країнах зіткнулася зі зростанням ставок і витрат. Це призвело до фінансових проблем для забудовників, які стали неплатоспроможними в умовах скорочення банківського фінансування та заморожування угод.

У третьому кварталі особливо помітно зниження вартості будинків на одну та дві родини у великих містах Німеччини - вони впали на 12,7%. Ціни на квартири скоротилися на 9,1%.

Дані також показують зменшення замовлень у будівельній галузі, які з урахуванням сезонних коливань впали на 6,3% у жовтні порівняно з попереднім місяцем. Федерація будівельної індустрії Німеччини передбачає подальше скорочення робочих місць у секторі житлового будівництва.

У зв'язку з кризою нерухомості австрійська компанія Signa, що має значну присутність в Німеччині, подала заяву про банкрутство минулого місяця, ставши найбільшою жертвою зниження цін та активності у сфері нерухомості.

А для українців, що орендують або купили житло у Німеччині, важливо знати про закон про опалення. Згідно з ним, якщо орендодавець змінює систему опалення, це є мірою модернізації і дає право підвищити орендну плату. Орендодавець може додати максимум 8% витрат на модернізацію до річної орендної плати.